Aids Hastalığı

Aisd hakkında bilgiler;

Aids, 1981 yılında farkına varılan bir hastalıktır.

Virüs yoluyla bulaşan bu hastalık ölüm oranı yüksek olup yaklaşık %50 günümüze kadar 15 bin'e kadar vak'a tespit edilmiştir.

Bunlar büyük kısmı Amerika birleşik devletlerindedir..

AİDS ismi (Acquired Immune Deficiency Syndrome) dili olarak çevrilmiştir.

Doğuştan bir hastalık değildir irsi genetik de değildir.

İmmün kelimesi vücudun doğal savunma gücünü ifade etmektedir. Sendrom ise, bir hastalığı belirleyen ve birlikte Bulunan bir grup hastalığın tümünü ifade eder.

Aids'li hastalar normal organizmanın kolaylıkla yenebiliceği hastalıkları yenemezler.

Aids'li hastalar immün yetersizliği nedeniyle enfeksiyonlara kolaylıkla kapılabilirler.

Bunlar genelde soğuk algınlıkları, nezle vb. İlk belirtileri halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, ateş, gece terlemesi, lenf bezlerinde şişme, boyunda koltukaltlarında ve kasıklarında, zayıflama, diyare öksürük ve çeşitli deri lezyonları görülebilir.

Bu hastalıklar aylarca sürebilir.. Hastaların yarısı "pneumocystis carinii" denilen çeşitli bir parazitle oluşan bir pnömoniye kapılırlar.

Hastaların üçte biri kadarı "kaposi sarkomu" denilen nadir bir deri kanserine tutuldukları gibi fırsatcı dediğimiz ve normal kişilerde hastalık yapmayan mantarlar , bakteriler, virüsler ve parazitlerle enfekte olurlar.

Kuşkusuz bu has­talarda fırsatçı olmayan gerçek patojen yani hastalık yapıcı bakteriler ve virüsler de aynı zamanda hastalıklara sebep olabilirler. Cetvel I AlDS'li bir hastanın özelliklerini özetlemektedir.

Aids hastalığının bir virüs tarafından oluşturulduğu 1983 yılında Paris'te Institut Pasteur'de Dr.Montagnier tarafından bildirilmiştir.

0 yorum: